TREKHARMONICA ETUDES 2017-08-30T17:27:08+00:00
[x_columnize]Om het instrument goed te leren bespelen, is het nodig een goede techniek te ontwikkelen. Een goede techniek zorgt ervoor dat men, behalve het instrument te beheersen, de mogelijkheden krijgt om van stukken écht muziek te maken. Weten wat de ingrediënten zijn waardoor iets klinkt ‘alsof’ er met gevoel gespeeld wordt.

Goede muzikanten krijgen namelijk vaak te horen dat ze stukken met gevoel kunnen spelen. Dat klopt natuurlijk ook, maar daar schuilt altijd weer techniek achter. Globaal moet men denken aan het ontwikkelen van vingervlugheid, goede houding, dynamisch spel, logisch gebruik van de vingers en een goed en kritisch gehoor. Met de ontwikkeling van alle mogelijkheden komen gaandeweg ook de ideeën voor een bepaalde voordracht en uitvoering van de stukken.

Op deze website zal met regelmaat nieuw materiaal te vinden zijn om de techniek te verbeteren. Een portie muzikale fitness om nog meer uit het instrument te halen. Vooral met meer gemak. En daardoor met meer plezier. Stuur eventueel een berichtje met vragen over bepaalde aspecten in de muziek of over de techniek. Indien mogelijk zal ik proberen te voorzien in extra oefeningen en heldere instructies over hoe iets het beste gespeeld kan worden. Ik vind het namelijk erg leuk om over dit soort dingen na te denken en mensen verder te helpen met hun passie voor het instrument. In de loop van tijd zullen er ook audiobestanden van de oefenstukken te beluisteren zijn.

[x_button shape=”rounded” size=”regular” float=”none” href=”http://www.harry-dijkstra.nl/shop/” title=”BLADMUZIEK ETUDES” info=”popover” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=”Naar de bladmuziek pagina >>”]GRATIS DOWNLOAD[/x_button]

In deze etudes zullen geen knopnummers gebruikt worden. Wel vingerzettingen. Dit houdt in dat de cijfers bij de noten voor vingers staan: wijsvinger = 2, middelvinger = 3, ringvinger = 4, pink = 5. Zoek de juiste noten op in de gebruikelijke bronnen (internet, beginnersboeken voor trekharmonica, enz.). Een horizontale lijn onder de noten geeft aan dat deze passage duwend gespeeld moet worden. Belangrijke uitgangspunten voor alle etudes zijn:[/x_columnize]

[x_alert type=”success”]goede en ontspannen zithouding[/x_alert]
  • [x_alert type=”success”]vanuit een zeer rustig tempo geleidelijk steeds iets sneller[/x_alert]
  • [x_alert type=”success”]verschillende manieren van oefenen hanteren (legato, staccato, gepuncteerd)[/x_alert]